GUATEMALA

GUATEMALA

Guatemala ligt in Midden Amerika en grenst aan Mexico, Belize, Honduras, El Salvador. Van ruim 16 miljoen inwoners wonen 5 miljoen in Guatemalastad, grootste metropool van Midden-Amerika. Men spreekt Spaans en zo’n 25 indiaanse talen.
Het land is bergachtig met vulkanen, meren en hete zwavelbronnen. Kustvlakten zijn vruchtbaar, dichtbevolkt en tot 150 km breed. Steden liggen hoog; Guatemalastad (1600 m.); Quetzaltenango (2357 m.). Er is veel primair bos en hoge biodiversiteit.

Toerisme is gericht op archeologische sites, koloniale stad Antigua Guatemala, stranden en de natuur (bergbeklimmen, regenwoud en meren). Indiaanse culturen en handicraft zijn springlevend.

Tikal, bij Flores, Petén, sinds 1979 op de werelderfgoedlijst van UNESCO, was de hoofdstad van een Mayavolk dat invloed uitoefende tot centraal Mexico. Een aantal mayasteden zijn in de 10e eeuw verlaten en verdwenen in het oerwoud. Sinds begin 20e eeuw herontdekt en bestudeerd door archeologen.

El Mirador was een enorme stad. Vanuit Flores is een vijfdaagse voettocht (65 km) met gidsen mogelijk; een onvergetelijke combinatie van regenwoud en cultuur. El Tintal en Nakbé sites worden eveneens bezocht. Andere archeologische sites zijn Piedras Negras en Aguateca.

Popol Vuh is een tekst van de k’iche maya over hun geschiedenis en cultuur; vertaald en gekopieerd in de 16e eeuw. In 1947 gepubliceerd; het tweetalig origineel is online beschikbaar.

Vanaf 1540 werd Midden-Amerika bestuurd vanuit Guatemala. In 1676 werd de beroemde universiteit gesticht. Sinds 1821 is het land onafhankelijk van Spanje. In de 19e eeuw werden koffie, bananen en kardamom-plantages aangelegd. Arbeiders werden betaald in plantage-munten die zij in de plantagewinkel weer konden uitgeven.
In 1901 kreeg de United Fruit Company uit de V.S. voor 100 jaar plantages in concessie. De V.S. vestigden bedrijven in Midden-Amerika om de regio te beheersen in verband met het Panamakanaal.

In Guatemalastad is door de aardbeving van 1976 veel schade aangericht. Aan de Plaza de Armas is de kathedraal gerestaureerd. Er zijn belangrijke musea.

Antigua Guatemala is aantrekkelijker en een startpunt voor tours. Er worden cursussen Spaans aangeboden. Parque Central is sfeervol met overdekte galerijen. Op marken is er volop handicraft en streetfood. Cerro de la Cruz biedt uitzicht over de stad.

De vulkaan Acatenango (3.975 m.) kan in twee dagen worden beklommen. Vanuit het basecamp op 3.800 m. (tenten) is er uitzicht op de Fuegovulkaan die iedere 20 minuten uitbarst. Warme kleding en bergschoenen zijn vereist.

Chichicastenango is een bergdorp waar op donderdag en zondag handicraft en indiaanse textiel wordt verkocht. Een paradijs voor souvenirjagers!

Lago de Atitlán is het diepste meer van Midden-Amerika en ligt tussen 3 vulkanen.

Vanuit Rio Dulce bereikt u per boot Livingston aan de caribische kust; vertrekpunt van de boot naar Punta Gora in Belize. Playa Blanca ligt op 12 km afstand.

$926,-

Guatemala_map
Hoofdstad Guatemala City
Bevolking 16.910.000
Taal Spaans
Munteenheid Guatemalaanse Quetzal
Visum vereist www.visum.nl
Vaccinatie(s) Malaria
Voltage 120 V
Verkeer Rechts rijdend

Video

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.

Unfortunately there are no cruise offers at this location at the moment.

Unfortunately there are no car rental offers at this location at the moment.