ZUID-AFRIKA

ZUID-AFRIKA

De Republiek Zuid-Afrika ligt aan de zuidpunt van het Afrikaanse continent, grenst aan Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland (Eswatini) en is al 25.000 jaar bewoond.

De kustlijn van de Atlantische en Indische Oceaan is 2800 km. lang. Zuid-Afrika heeft 6 verschillende klimaten en de seizoenen zijn tegengesteld aan die van Europa. Het land is zeer rijk aan delfstoffen, o.a. goud, diamant en platina.

In 2020 woonden er 56,5 miljoen mensen; Afrikanen en nakomelingen van Europese en Indiase immigranten. Het economisch centrum ligt rond Johannesburg en aan de Indische Oceaan. Men spreekt Engels, inheemse talen en het ‘Afrikaans’, de taal van de ‘boeren’.

De Atlantische kust is woestijnachtig en dun bevolkt. In 1652 vestigden Hollandse kolonisten zich in Kaapstad (Cape Town) als steunpunt voor de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). Vanaf 1830 werd de stad door de Engelsen bezet en trokken de ‘boeren’ naar het binnenland, dat in 1902 door de Engelsen werd veroverd.

In Britse rijksdelen werden na de afschaffing van de slavernij Indiase immigranten te werk gesteld, zo ook in Zuid-Afrika. Mohandas Karamchand Gandhi (1869-1948), bekend als Mahatma Gandhi, is geboren in India, studeerde rechten in Londen en vestigde zich in 1893 als advocaat in Zuid-Afrika. Indiase immigranten en de zwarte bevolking leden onder ‘apartheid’. Gandhi heeft 21 jaar in Zuid-Afrika gewoond en voerde geweldloos campagne voor gelijke burgerrechten en tegen het koloniale systeem. In 1915 keerde Gandhi terug naar India, waar hij een belangrijke rol speelde in de onafhankelijkheidsbeweging.

In 1961 trad Zuid-Afrika uit het Britse Gemenebest en werd een republiek met 3 hoofdsteden: Pretoria (bestuur); Kaapstad (wetgevende macht) en Bloemfontein (rechterlijke macht).

Kaapstad en de Tafelberg (1000 m.) trekken veel toeristen. Er is een kabelbaan en op het plateau zijn wandelpaden. De top ligt vaak onder de ‘tablecloth’, een wolkendek. Aan de oostzijde liggen Kirstenbosch Botanical Gardens.

Het Kasteel (1666) is een fort met bakkerij, werkplaatsen, woningen en winkels. Het is gerestaureerd en opengesteld. Het historisch stadshart is Victoria & Alfred Waterfront.

Nelson Mandela (1918 – 2013) verzette zich geweldloos tegen apartheid en kolonialisme. Later was hij voorstander van politieke en gewapende strijd. Van 1963 – 1990 zat hij gevangen op Robbeneiland. De gevangenis is nu een museum waar ex-gevangenen rondleidingen geven. Mandela had veel charisma en was van 1994 -1999 president van Zuid-Afrika. Het bleek moeilijk om de tegenstellingen tussen de blanke en zwarte bevolking te overbruggen.

Stellenbosch (1680 gesticht) is het centrum van de kaapse wijnlanden. Het Burgerhuis is een museum over de Verenigde Oostindische Compagnie (V.O.C.). De Universiteit van Stellenbosch is Afrikaans-talig en 75% van de inwoners spreekt deze taal, die op oud-Nederlands lijkt.
Ook Swellendam is een koloniaal stadje.

Aan de kust van Simons Town (Boulders Beach) is een broedkolonie van 3000 Afrikaanse pinguins (45 cm.).
Bij Hermanus zwemmen van juli tot november walvissen voor de kust.
Sederberge Wilderness Area is een natuurpark 300 km ten noorden van Kaapstad. Het is een dor, rotsachtig gebied met canyons en rode rotsformaties, waar wandelpaden zijn aangelegd.
De Sneeuberg is 2000 m. hoog. In het voorjaar (sept./okt.) staat het gebied in bloei. In grotten zijn er muurschilderingen, gemaakt door bosjesmannen.

Johannesburg / Witwatersrand is de grootste stad van Zuid-Afrika. In 1880 vestigden zich hier ‘boeren’ en verjoegen de Afrikaanse bevolking. In 1885 begon de ‘goldrush’ en in 1900 waren er 100.000 mensen, talloze kroegen en bordelen. Johannesburg is nu een handelscentrum. De grootste zwarte ‘buitenstad’ is Soweto (South Western Township).

Bekende natuurgebieden zijn:
Kruger Nationaal Park aan de noordoostgrens (380 x 60 km). Er zijn toeristenkampen en wegen om olifanten, leeuwen, buffels, luipaarden, neushoorns, giraffes, nijlpaarden en verschillende soorten antilopen en gnoes te bewonderen. In de droge tijd van juni tot augustus is het gemakkelijker om wild te spotten.
Ukahlamba (Drakensberg park) staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Drakensbergen zijn tot ruim 3000 m. hoog. Het hoogste deel is basalt, daaronder zandsteen met talrijke grotten met rotsschilderingen.

Durban, voorheen Natal, ligt aan de Indische Oceaan (600.000 inwoners). Er zijn mooie stranden en het is een vakantiebestemming voor inwoners uit Johannesburg.

De Zuidafrikaanse keuken kent Afrikaanse, Europese en Indiase gerechten. Rode wijn en rooibosthee zijn exportproducten.

Populaire sporten zijn voetbal, rugby, cricket en boksen. Het WK 2010 werd in Zuid-Afrika gehouden.

In de jaren zestig maakte Miriam Makeba’s hit ‘Pata pata’ de Zuidafrikaanse muziek wereldbekend. Veel andere muzikanten volgden haar, o.a. Hugh Masekela en Lucky Dube.

Een Afrikaans land met spectaculaire natuur en cultuur bezoeken? Dat is Zuid-Afrika!

$1638,-


Hoofdstad Kaapstad (wetgevende), Pretoria (bestuurlijke), Bloemfontein (gerechtelijke)
Bevolking 59,31 miljoen
Taal o.a. Afrikaans, Engels, Xhosa, Zoeloe
Munteenheid Zuid-Afrikaanse rand
Visum vereist www.visum.nl
Vaccinatie(s) Ja
Voltage 220/230 V
Verkeer Links rijdend verkeer

Video

ZUID-AFRIKA Hotels & Appartementen

ZUID-AFRIKA Hotels & Appartementen

ZUID-AFRIKA
Alle hotels, appartementen en vakantiewoningen Does Travel & Cadushi Tours kan alle hotels,
Meer informatie
Zuid-Afrika Dagtochten en Meerdaagse tours

Zuid-Afrika Dagtochten en Meerdaagse toursUnfortunately there are no cruise offers at this location at the moment.